Veksthuset Urtekvartalet

Urtegata 9

Urtegata 9 er sentralt plassert i ett av Oslos mest spennende utviklingsområder. Dette er en perle midt i sentrum som vil skinne sterkt i årene fremover.

Sted
Oslo
Areal
46 000 kvm
Etasjer
Ulike etasjer per bygg
Energimerking
A/B - Mørkegrønn

Eiendomsspar har et pågående utviklingsprosjekt i eiendommen – Urtekvartalet – som består av tre bygg; Veksthuset, Fabrikken og Drivhuset.

Første del av prosjektet, som var rehabilitering av Fabrikken på cirka 17 000 kvadratmeter BTA ble ferdigstilt og overlevert til leietaker, Høyskolen Kristiania, i 2021. Fabrikken er BREEAM NOR-sertifisert med nivå Excellent. Du kan lese om rehabiliteringen av bygget Fabrikken i Urtegata 9 og om Høyskolen Kristiania i Eiendomsspars årsrapport 2021.

Veksthuset på 24 200 kvadratmeter BTA er et nybygg som ble igangsatt i 2022 og ferdigstilt september 2024. Sweco leier det meste av byggets kontorarealer, mens toppetasjen er leid ut til en annen kontorbruker.

Det siste bygget, Drivhuset, blir lillebror i Urtekvartalet med sine 5 700 kvadratmeter BTA, og er også kjent som lavblokka. Drivhuset var opprinnelig et trykkeri som skal rehabiliteres til kontor- og næringsbygg. Bygget har en flott skjermet bakgård med gode solforhold. Flyktninghjelpen flytter inn i bygget i januar 2027.

Se film om prosjektet Urtekvartalet:

Beliggenhet

Urtegata 9 har en svært sentral beliggenhet, syv minutters gange fra Oslo S og tre minutter fra nærmeste T-bane. To minutter unna er Hausmanns gate, hvor det er både buss- og trikkestopp. Rett utenfor bygget renner Akerselva og den idylliske nærparken Elgsletta finner du like ved.

Urtekvartalet ligger rett utenfor det byrådet definerer som et fremtidig bilfritt sentrum, noe som gjør adkomst med bil raskt og enkelt. Urtekvartalet har også egen parkeringsgarasje for bil og sykkel.

Urtekvartalets nærmeste nabo er Grünerløkka. Dette pulserende nabolaget byr på spennende butikker og restauranter, samt en rekke populære parker. Området passer til en uformell lunsj eller for å samle kollegaer etter jobb. Mange legger inn en liten elvevandring langs Akerselva, for så å avslutte med et hyggelig måltid på Vulkan.

Eiendomsspar, Entra, Skanska, Obos og flere har tatt et felles initiativ til å utvikle og aktivisere området ved Akerselva. Ett av grepene har vært å binde Akerselvas to sider sammen med en ny bro over til Elgsletta og de flotte grøntområdene. Dette har åpnet området for 2 000 nye studenter som flyttet inn i Urtekvartalet via Høyskolen Kristiania høsten 2021, samt beboere og kontorbrukere på andre siden av elven.

Urtegata 9 sin historie

Utbyggingen av tomten mellom nåværende Urtegata og Norbygata, hvor Fabrikken ligger, startet etter en eksplosiv storbrann i 1896.

Brannen var av en slik dimensjon at den ikke bare rev med seg Christiania Guldlistfabrik og Høvleri, men også Frelsesarmeens dampkjøkken og herberge, i tillegg til de 20 år gamle leiegårdene i Urtegata 18, 20 og 22.

Guldlistfabrikken kom seg etter hvert på bena, og det ble oppført store nybygg på tomta i 1887 og senere. Disse ble med tiden revet til fordel for hovedbygningen, som i 1914 ble kjøpt av Emil Mostue. Hans prosjekt var å bygge opp et trykkeri på eiendommen. Dette bygget ble gradvis utvidet gjennom flere påbygninger i 1959, 1963 og i 1970. Det relativt store trykkeriet talte hele åtte etasjer etter siste utvidelse.

I 1977 ble bygget solgt til Borregaard, som senere fusjonerte med Orkla. I 1991 kjøpte Eiendomsspar eiendommen fra Orkla, og etter en totalrenovering ble eiendommen utleid til Securitas (1998). Da vaktselskapet tjue år senere bestemte seg for å flytte, besluttet Eiendomsspar å gjøre noe helt nytt, og dermed var «prosjekt Urtekvartalet» født.

Fasiliteter

Parkering
Personalrestaurant
Møteromssenter
Betjent resepsjon
Sykkelparkering
Dusj
El-parkering
Takterrasse
Kaffebar
Heis
Takhage

Se beliggenhet

Prøv reisetidskalkulatoren for å estimere den tiden det tar å komme hit fra ditt utgangspunkt, med forskjellige transportmidler.

Markedsdirektør

+47 22 33 05 50

+47 91 18 11 06