Søk
Close this search box.

Storgata 21/23

Storgata 21/23 – Folketeaterpassasjen – er Oslos restaurantgate som forbinder Youngstorget og Storgata. Folketeaterpassasjen er en levende passasje som tilbyr gode opplevelser på rekke og rad, bestående av et rikholdig mattilbud, moderne kunst, verneverdig Art Deco-arkitektur og storslåtte teateropplevelser.

Sted
Oslo
Areal
25 100 kvm
Etasjer
9 + lager
Energimerking
E/F - Gul/lysegrønn

I den ene enden av Folketeaterpassasjen, mot Youngstorget, ligger en av Oslos beste fiskebutikker ”Fiskeriet”. I den andre enden, mot Storgata, ligger bl.a. Hotel Folketeateret som er et av Norges få hotell med Art Deco-design og kaffebaren Hakone som alltid serverer god kaffe og nydelig lunsj.

Midt i passasjen er de populære serveringsstedene Grilleriet, City Slice, Matcha Cafe, Frosken Cafe og bakeriet Samson som trekker mange folk på dag- og kveldstid. På kveldene flokker folk seg til storslåtte musikaler og show på Folketeateret.

For mer informasjon om Folketeaterpassasjen, besøk deres hjemmeside: folketeaterpassasjen.no

Ny magi i historiske Folketeaterpassasjen

Folketeaterpassasjen er en historisk perle som alltid har trollbundet publikum med sin sjarm. I 2023 oppgraderte Eiendomsspar passasjen, og interiørarkitekt Hans Christian E. Thomassens ideer la grunnlaget for et attraktivt oppholdssted med anstrøk av både scenemagi og storbyfølelse. Passasjen har etter oppgraderingen gjenvunnet sin tiltrekningskraft, samtidig som det er blitt et sted der teater, shopping, mat og hygge smelter harmonisk sammen. Ved hjelp av teatralsk, romantisk og art deco-inspirert design har passasjen på ny bygget opp sin unike atmosfære.

Målet med oppgraderingen var å bevare de historiske kvalitetene samtidig som det skulle skapes et attraktivt rom som folk vil oppsøke.

For å trekke folk inn har hver side av passasjen fått en innbydende fortausplass med spisesteder, og selve passasjen er kronet med en grønn allé, som skaper hyggelige fortaussituasjoner utenfor serveringsstedene på hver side av passasjen. Selv på gråværsdager er Folketeaterpassasjen nå en lun, grønn oase, som gir folk en følelse av å være utendørs selv når de er innendørs – uavhengig av årstid. Dette gir byen et helt unikt innemiljø, som det ikke finnes maken til i Oslo. Milano har sin Galleria Vittorio Emanuele II, Paris har sine Passages´. Folketeaterpassasjen er Oslos unike sted hvor grensene mellom ute og inne viskes ut, og hvor det er vår i luften hele året!

Taket er bokstavelig talt et av høydepunktene i den nye passasjen. Det tidligere tette taket er nå byttet ut med glass, som gir en lys og god atmosfære. I taket henger spesiallagde månelamper, en hyllest til teaterets magi. Hver lampe er utstyrt med lys som gir et mykt, vakkert skjær. De gir også publikum en følelse av å bevege seg mellom stjernene før en teaterforestilling.

Men det er ikke bare månene som skaper magi. Skyggespillet fra trærne og lysende lykter skaper en dans av lys og skygge som forsterker passasjens behagelige atmosfære.

Virkningene av lys og skygge er et resultat av grundig planlegging hvor lysdesigner Halvor Næss har spilt en viktig rolle. Lyskonseptet skal forsterke og tilpasse seg ulike sesonger og temaer. Slik skal passasjen alltid kunne gi en ny opplevelse.

Velkommen til Folketeaterpassasjen!

Beliggenhet

Folketeaterpassasjen i Storgata 21/23 har en sentral beliggenhet med inngang fra både Storgata og Youngstorget. Det er kort gangavstand til shoppingsentrene Oslo City og Byporten samt knutepunktene Jernbanetorget og Oslo S. Rett utenfor bygget i Storgata ligger nærmeste holdeplass for buss og trikk.

Historie

Folketeaterets historie går helt tilbake til 1918, året da rådmann Sverre Iversen og skuespiller Agnes Mowinkel tok initiativet til et folketeater. De ønsket å gi arbeiderklassen teater til en overkommelig pris. I 1926 ble det utlyst en idé- og arkitektkonkurranse som ble vunnet av arkitektene Christian Morgenstierne & Arne Eide.

Morgenstierne & Eide tegnet et monumentalbygg hvor tre bygninger ble bundet sammen via en passasje. Arkitektene var blant annet inspirert av art deco og av amerikansk høyhustradisjon, ikke minst Empire State Building. Dette er grunnen til at Folketeateret ble kalt «skyskraperen» på folkemunne.

Høsten 1932 startet bygningsarbeidet. Våren 1935 var det klart for innvielsesfest i Folketeaterets festsaler. De første årene ble bygget brukt som kino og ble kalt Verdensteateret. Under 2. verdenskrig okkuperte Nasjonal Samling bygningen. Først i 1952 åpnet selve Folketeateret. Teaterdriften gikk ikke som forventet, og i 1959 opphørte Folketeateret som selvstendig teaterinstitusjon.

Historien om Folketeateret kunne ha stoppet der, men heldigvis – Stortinget ville det annerledes. I 1958 vedtok de å opprette Den Norske Opera, og dermed var det duket for nye tider og nye kulturelle opplevelser: arier og tåspissko. Først etter et halvt århundre blir det igjen endringer, men heller ikke denne gangen var det slutt på forlystelsene, de bare endret karakter. Operaen flyttet til Bjørvika. Eiendomsspar satte i gang et omfattende restaureringsarbeid og skapte et multikulturhus – med Mamma Mia! som første oppsetning i 2009. I Eiendomsspars årsrapport 2008 kan du lese  mer om restaureringsarbeidet Eiendomsspar utførte i Folketeateret.

Eiendommen er markert med Oslo Byes Vels blå skilt.

Folketeateret oppført 1933–35. Arkitekter Morgenstierne og Eide. Etablert som teaterscene for arbeiderklassen. Verdensteateret kino 1935–52. Folketeateret 1952–59. Det norske Arbeiderparti kontorer her fra 1935. Den Norske Opera 1959–2007. Privat teaterdrift fra 2009.

Fasiliteter

Parkering
Vareheis
Kaffebar
Heis

Se beliggenhet

Prøv reisetidskalkulatoren for å estimere den tiden det tar å komme hit fra ditt utgangspunkt, med forskjellige transportmidler.

Eiendomssjef

+47 22 33 05 50

+47 99 30 00 60