Søk
Close this search box.
Øvre Slottsgate 12 Freia

Øvre Slottsgate 12

Øvre Slottsgate 12 er en hjørnegård som ligger ut mot Karl Johans gate. Bygget ble oppført i 1860 og ombygd i 1874 for gullsmed Nilius M. Thune. Øvre Slottsgate 12 er en karakteristisk representant for sin tid, men skiller seg fra omkringliggende gårder ved å ha den lengste sammenhengende fasaden fra sin tid, i Oslo. Bygningen utgjør Karl Johans gates høyeste punkt.

Sted
Oslo
Areal
6 100 kvm
Etasjer
5 + kjeller
Energimerking
B - Mørkegrønn

I 2015–2018 restaurerte og bygget Eiendomsspar om Øvre Slottsgate 12 for klesbutikken Zara. Dette unike byggeprosjektet tok 20 måneder å ferdigstille, deretter brukte Zara fem måneder på å fullføre arbeidet med interiør samt fylle butikken med lekre klær, sko og accessories.

Gammel teglstein fra renoveringen i Øvre Slottsgate 12 ble brukt i forbindelse med gjenoppbyggingen av Nedre Foss Gård. I byggets kjerne ble det plassert ti nye rulletrapper som skulle danne en vertikal kommunikasjon mellom butikketasjene. Rulletrappene ble heist inn med heisekran, fra taket og ned. Operasjonen ble gjennomført over to netter og krevde innsats fra mer enn 30 personer. Nervepirrende mens det stod på, fantastisk da alt var på plass.

Eiendomsspars årsrapport 2018 ble dedikert til restaureringen av Øvre Slottsgate 12 og du kan lese mer om prosjektet som ble gjennomført her.

Øvre Slottsgate 12 er sertifisert med LEED Gull, som er nest beste LEED-nivå. LEED står for «Leadership in Energy and Enviromental Design», og er en verdensomspennende miljøsertifisering.

Her kan du se film fra restaureringen:

Beliggenhet

Øvre Slottsgate 12 ligger på Egertorget, på toppen av Karl Johans gate og bak Stortinget. Området har blitt oppgradert de siste årene, og huser i dag flere hundre kjente merkevarer innen mote, skjønnhet og livsstil, ved siden av spennende kaféer, restauranter og serveringsteder. Karl Johan med tilhørende gater er en av Oslos største og mest ettertraktede handelsdistrikt.

Nedgangen til Stortinget T-banestasjon er rett utenfor døren og trikk- og bussholdeplass er få minutters gange unna.

Historie

Øvre Slottsgate 12 er mest kjent for sin lysende Freia-reklame og klokke. Den opprinnelige versjonen ble montert lille julaften 1909 og var Freias julegave til byen. Det var den første elektriske lysreklamen i Kristiania, og bestod av cirka 800 glødelamper. Reklameskiltet har blitt redesignet flere ganger opp gjennom årene. Da den fikk ny logo i 1991, fikk uret satellittstyring. Uret skal ha en feilmargin på fem sekunder pluss/ minus gjennom ti tusen år.

Dagens lysreklame veier cirka åtte tonn og holdes på plass av bjelker som går ned i gårdens kjeller. Den er Nord-Europas største taklys-reklame, og inneholder rundt 10.000 lysdioder.

Fasiliteter

Se beliggenhet

Prøv reisetidskalkulatoren for å estimere den tiden det tar å komme hit fra ditt utgangspunkt, med forskjellige transportmidler.

Markedsdirektør

+47 22 33 05 50

+47 91 18 11 06