Søk
Close this search box.

Nordre gate 2

Nordre gate 2 ligger vakkert til, ved bredden av Akerselva og minner om en storslått herregård. Her holder restauranten Nedre Foss Gård til.

Sted
Oslo
Areal
2 200 kvm
Etasjer
1
Energimerking
D - Gul

Arkitektene Anderssen & Voll, som har designet restauranten Nedre Foss Gård, beskriver interiøret som en pastisj (etterlikning) av stilarter fra rundt 1900, med tydelig innslag av tidstypiske kineserier, representert i stolene i hovedsalen og i de håndmalte silketapetene i Kina Rommet. Hovedmaterialene i restauranten består av lys eik, messing og ulike varianter av marmor. Alt i restauranten er spesialtegnet for stedet, fra veggprofiler til champagnekjølere, serveringsstasjoner, lamper m.m.

De hvitmalte veggene og den tropiske palmen bidrar til rommets letthet og eleganse. Med forbedret akustikk, fremstår Nedre Foss Gård som en historisk perle og en vakker storstue på Oslos østkant. For mer informasjon om Nedre Foss Gård, besøk deres hjemmeside: https://www.nedrefossgaard.no/

Beliggenhet

Den historiske eiendommen Nordre gate 2 har en flott beliggenhet i nærheten av Akerselva. Området rundt er kjent for sin kombinasjon av historisk sjarm og moderne atmosfære.

Gården er omgitt av en rekke kulturelle attraksjoner, restauranter, kafeer og butikker, og tilbyr et mangfold av aktiviteter og opplevelser rett utenfor døren.

Historie

Nedre Foss har en rik historie. De første skriftlige kildene, Sverres Saga, som gir opplysninger om området går tilbake til 1220. Kvernvirksomheten, som stedet var kjent for, ble etablert en gang mellom år 1148 og 1200 og var i begynnelsen eid av Hovedøya kloster.

Nedre Foss gikk fra Akerselva til dagens Toftes gate og Sannergata. Området var optimalt for næringsdrift, da den eneste broen over Akerselva lå nettopp her. Eiendommen forble, etter alt å dømme, i Hovedøya klosters eie fram til reformasjonen i 1536. Da ble alt klostergods i landet inndratt av Kronen.

I 1579, etter flere eierskifter, ble gården og bruket lagt direkte under Akershus festning og deretter forpaktet bort til Fredrik Bøyesen. Han fikk et såkalt privilegiebrev som ga ham enerett til å male korn.

På slutten av 1660-årene skjedde et omfattende salg av krongods, og kongen bestemte seg for å skille seg av med Nedre Foss. Det var ikke mange som var interessert ettersom Bøyesen privilegier gjaldt både ham og hans datter på livstid. Den som til slutt fikk tilslaget var Frederik Grüner, derav navnet Grünerløkka.

Grünerfamilien eide Nedre Foss mølle i perioden 1672-1758 og 1803-1911. På slutten av 1700-tallet anla de en storslått hage i renessansestil i hellingen øst for hovedbygningen, det som er Grünerhagen i dag.

I 1927 kjøpte Bjølsen Valsemølle Nedre Foss mølle. De drev den fram til 1985. Siloen var i drift fram til 2000, da kjøpte Studentsamskipnaden i Oslo den og bygget den om til 226 studentboliger.

I 1999 kjøpte Victoria Eiendom Nedre Foss Gård, som da var hovedkontoret til Miljøstiftelsen Bellona. Bellona flyttet ut i 2010.

I 2013 startet arbeidet med å bygge om Nedre Foss Gård til restaurant. Restauranten stod ferdig i 2015.

28. desember 2015 ble Nedre Foss Gård kåret til ″årets nykommer″ av Aftenposten, men gleden ble kortvarig. To dager senere brant bygget ned og store deler av den verneverdige bygningen ble ødelagt.

Det ble bestemt at restauranten Nedre Foss Gård skulle gjenoppbygges, og takket være gamle malerier og fotografier ble dagens restaurant rekonstruert. Flere elementer fra det forrige bygget er bevart i det nye, som enkelte vegger og tak, stein, mur og hele sørfløyen og hushjørnet mot sør-vest.

Det tok to år å gjenoppbygge restauranten og viktig Oslo-historie var reddet for fremtidige generasjoner.

Nedre Foss Gård er markert med Oslo Byes Vels blå skilt:

Foss er opprinnelig navnet på to gårder på østsiden av Akerselva. Nedre Foss omtales allerede i 1220 som kvern under Hovedøya kloster.

Etter reformasjonen 1537 overtok kronen både gård og mølle. «Kongens Mølle» hadde privilegium på kornmaling innenfor 1/4 mils avstand fra Christiania. Familien Grüner kjøpte eiendommen 1672 og var eier først til 1758 og deretter en annen gren av slekten 1803-1911. Jordveien og mølledriften skilte lag da Thorvald Meyer i 1861 kjøpte og startet utbyggingen av Grünerløkka. Grüner-familien forble eier av gårdsbygningene i ytterligere 50 år. Nedre Foss Mølle ble senere drevet til 1985 av Bjølsen Valsemølle. Møllebygningen ble revet 1986, og hovedbygningen har rommet flere virksomheter siden.

Hovedbygningen er oppført i 1802 og er Grünerløkkas eldste.

Fasiliteter

Se beliggenhet

Prøv reisetidskalkulatoren for å estimere den tiden det tar å komme hit fra ditt utgangspunkt, med forskjellige transportmidler.

Adm. direktør

+47 22 33 05 50

+47 91 19 79 79