Den flotte restaurantbygningen i Holmenkollveien 119 er tegnet av arkitekt Holm Munthe og oppført i 1891 i dragestil. I tillegg til restauranten er det også etablert et hybelhus og et bolighus på eiendommen som leies ut. Bolighuset er på 100 kvadratmeter BTA, mens hybelhuset har et totalareal på 400 kvadratmeter BTA. Boligen og hybelhuset har en flott beliggenhet med marka og turmuligheter rett utenfor samt tre minutters gange til T-banen som tar deg til sentrum. Kort vei til Tryvann med gode alpin- og skimuligheter i umiddelbar nærhet.
Beliggenhet
Holmenkollveien 119 ligger majestetisk til på toppen av Holmenkollen. Beliggenheten tilbyr en fantastisk utsikt over den vakre Oslofjorden og byen nedenfor, noe som gjør det til et populært reisemål for både lokalbefolkningen og turister.
Holmenkollen restaurant er også en del av det større Holmenkollen-anlegget, som inkluderer Holmenkollen skihopp og Holmenkollen skianlegg. Dette gjør det til et ideelt stoppested for de som ønsker å utforske både kultur og natur i Oslo.
Historie
Holmenkollen restaurant er tegnet av arkitekt Holm Munthe og oppført i 1891. Oppdragsgiver var det nystiftede Holmenkol – Voxenkol – Selskabet. Blant de største eierne i aksjeselskapet var grosserer Alf Larsen og bryggerieier Ellef Ringnes.
Arkitekt Holm Munthe utviklet sin egen dragestil, som fikk blomstre blant annet i dette nye bygget. Bygningen var både en kafé og en restaurant, som gikk under navnet Holmenkollen Sportsstue. På folkemunne ble det “Sporten”, og det var et populært utfartssted. Stedet var først og fremst beregnet på sportsungdom.
Under 2. verdenskrig okkuperte tyskerne restauranten og brukte den som offisersmesse. Etter krigen ble den tilbakelevert til aksjeselskapet, men nå var dragestilen forbundet med nasjonalismen, og var ikke lenger moderne. Dragehodene og mye av materialene var så dårlige at de ble revet. Arkitekt Espen Poulsen skapte en mer moderne og tidsriktig restaurant, som stod ferdig i 1962.
Restauranten ble kjøpt av Eiendomsspar i 2000. I 2004 begynte arbeidet med å sette bygget tilbake til det opprinnelige. Dragehodene kom på plass, og fasaden mot syd åpnet for å ta inn utsikten. Dessuten ble ny terrasse og nytt inngangsparti bygget. I 2010 gjennomgikk restauranten en total innvendig “make-over” og stod klar for nyåpning november samme år.