Søk
Close this search box.

Hausmanns gate 28

Hausmanns gate 28 huser Vega Scene, og ble som første kulturbygg i Norge ferdigstilt i 2019 med BREEAM NOR-sertifisering «Very Good». Bygget er på 3 400 kvadratmeter BTA, og vant Oslo bys arkitekturpris 2019 og runner-up for Cityprisen 2019.

Sted
Oslo
Areal
3 400 kvm
Etasjer
5
Energimerking
B - Mørkegrønn

Vega Scene i Hausmanns gate 28 har tre kinosaler og en black box-teatersal som til sammen kan huse et publikum på mer enn 500. I tillegg har bygningen en flerbruksal (tilgjengelig for arrangementer, seminarer osv.) og en kafé som serverer i et stort og åpent fellesområde. Vega Scene har klart å bygge opp et stort og mangfoldig publikum for sine avantgardistiske filmvisninger og teaterproduksjoner. For mer informasjon om Vega Scene, besøk deres hjemmeside: https://www.vegascene.no/

Hausmanns gate 28 ble en del av Eiendomsspars eiendomsportefølje høsten 2020.

Beliggenhet

Hausmanns gate 28 ligger mellom Vulkan matmarked, sørlige Grünerløkka, det nye regjeringsbygget og den oppussede Torggata (øst-vest-passasje til Karl Johans gate).

Eiendommen har umiddelbar nærhet til turstier langs Akerselva og dens grønne omgivelser. I nærområdet holder Elvebakken videregående skole, Hausmania kulturhus, Kulturkirken Jakob og konsertsalen Blå til.

Buss- og trikkeholdeplasser ligger i Hausmannsgate, Storgata og Calmeyers gate, som forbinder området med alle deler av byen.

Blågrønt tak

Bygget har et særegent og innovativt blågrønt tak som en del av miljøtiltakene i eiendommen. Taket håndterer en fremtidig 20-års nedbørshendelse samt er vertskap for habitater for verdifull Oslo-natur. Vegetasjonen består opprinnelig av cirka 7 000 planter fra arter hjemmehørende i Oslo kystområde. Jordblandingen, som er utviklet for dette taket, ble tildelt et av Norges første BREEAM-NOR innovasjonspoeng i 2020. Takløsningen vant 2. plass i The Scandinavian Green Roof Award 2019.

Etter oppføringen av bygget ble taket stilt til rådighet for et forskningsprosjekt på bynatur, i samarbeid med Asplan Viak og Nibio (Norsk institutt for bioøkonomi).

Et blågrønt tak er et tiltak som bidrar både til klimatilpasning i urbane områder, og til økt naturmangfold. Det bidrar også til håndtering av styrtregn, og kan bidra til å dempe temperaturen i byer og nedkjøling av bygg. Dette gjør at blågrønne tak blir initiert i strategier og krav fra stat og kommune, og belønnes av miljøsertfiseringsordninger som BREEAM-NOR.

På bakgrunn av funn fra forskningsprosjektet på taket på Vega Scene, utarbeidet Aslak Viak en rapport i 2023 om Vega Scenes blågrønne tak, med mål om å stimulere til etableringen av flere blågrønne tak.

I rapporten presenteres det informasjon om erfaringer med prosjektering, bygging og skjøtsel, samt fire år med forskning på plante og dyreliv på taket.

Her er noen resultater og erfaringer:

  • mer enn 130 arter har flyttet inn på taket
  • plantesamfunnet utvikler seg svært godt
  • taket håndterer ekstreme nedbørsmengder
  • taket har ikke blitt gjødslet eller vannet på over fire år

 

Fasiliteter

Møteromssenter
Kaffebar
Heis
Takhage

Se beliggenhet

Prøv reisetidskalkulatoren for å estimere den tiden det tar å komme hit fra ditt utgangspunkt, med forskjellige transportmidler.

Markedsdirektør

+47 22 33 05 50

+47 91 18 11 06