Tigeren i Tigerstaden
Oslo blir ofte kalt Tigerstaden. Da byen feiret sitt tusenårs-jubileum i 2000 var tigersymbolet mye brukt. Blant annet ble det plassert en rekke tigerstatuer utenfor Rådhuset. Disse skulle minne oslofolk og turister om kjælenavnet til byen.
Elena Engelsen, en fremragende billedhugger, ble ikke tilfeldig valgt til å gi liv til Tigerstadens maskot i all sin prakt. Hennes eksepsjonelle talent og dedikasjon til å skape imponerende dyreskulpturer gjorde henne til det opplagte valget, spesielt med tanke på hennes ekspertise innen jungeldyr. Gjennom årene har hun formet fantastiske skulpturer av geparder, gorillaer, grevlinger, isbjørner, krokodiller og mandriller, og nå, en majestetisk tiger.
«Det er en skikkelig pusekatt», sier Elena Engelsen om Oslo-tigeren. Vel fem meter lang fra snuten til halen, og to meter og femten fra bakken og over skuldrene.
Elena tok reisen til Amsterdam for å studere tigere i dyrehagen, hvor hun dykket inn i deres fascinerende adferd og detaljer. Hun filmet og samlet inn mengder av bøker for å sikre seg en dyp forståelse av tigerens natur. Mens det er mange likheter mellom kattedyrene, har tigeren sine unike egenskaper som skiller den ut fra resten. Tigre er smalere i kroppen, samtidig som den har kraftige skuldre og labber. Overraskende nok er hodet det bredeste på dette flotte dyret.
Elena Engelsens dedikasjon til å mestre tigerens form og bevegelse gjenspeiler seg tydelig i hennes verk. Hennes grundige studier og innsamling av informasjon har ført til at Tigerstadens maskot ikke bare er en representasjon av et majestetisk dyr, men også en kunstnerisk tolkning av dets unike fysiske egenskaper. Gjennom hennes kunst får tigeren en ny dimensjon, og maskoten blir et kraftfullt symbol for Tigerstaden, med dybden av en kunstners lidenskap og kunnskap i hvert eneste hugg og form.
Gave til Tigerstaden Oslo
Eiendomsspar donerte Tigeren 5. desember 2000 i anledning tusenårs-jubileet til Tigerstaden Oslo. Skulpturen er som sagt laget av vår anerkjente billedhugger Elena Engelsen og selve avdukingen ble foretatt av ordfører Per Ditlev-Simonen. Det var blant annet BIs mannskor som underholdt under åpningen og Christian Ringnes alias «Bjørnstjerne Bjørnson» leste opp et kåseri om Tigerstaden Oslo. Det ble servert forfriskninger på Rica Oslo Hotel og sanger fra CATS.
Tigeren er i dag blitt meget populær, både blant store og små. Noen klapper på han, andre klatrer på ham, og tigeren i Tigerstaden Oslo blir ofte fotografert. Oppmerksomheten Tigeren får overgår tigerens forventninger, og han har det utmerket der han står, på plassen foran Oslo Sentralbanestasjon.
Hvorfor Tigerstaden?
Mange undrer på hvor Tigerstaden kommer fra, for det finnes da ikke tigere i Oslo?
Kallenavnet kom mot slutten av 1800-tallet og det var Bjørnstjerne Bjørnson som gjennom diktet «Sidste Sang», brukte det litterært for første gang. Diktet handler om møtet mellom landet og byen. Navnet «Tigerstaden» har siden da blitt brukt som et kjent begrep for Oslo.
Elena Engelsen
Født 6. september 1952 på Kapp i Østre Toten og er en norsk billedhugger. Hennes spesialitet er eksotiske dyr. Elena Engelsen er datter av treskjæreren Henning Engelsen og ble utdannet ved SHKS 1969–71 og ved praksis i steinhoggeri i Amsterdam 1974–1979. Hun debuterte på Høstutstillingen i 1977, og med separatutstilling på Galleri Tanum i 1978. Blant Engelsens mest kjente verker er Tigeren ved Oslo Sentralbanestasjon. Tigeren lagde hun for Eiendomsspar samt Oksen på Europarådets plass.
Du kan lese mer om hennes verk: Elena Engelsen