Søk
Close this search box.

Ski Queen

Torsdag 18. november 2010 ble den nyoppussede Holmenkollen Restaurant innviet. Eiendomsspar, ved Christian Ringnes, inviterte til fest, og på gjestelisten stod både finanselite, kjendiser og politikere. Med byens beste utsikt som ramme fikk gjestene nyte det beste restauranten hadde å by på av mat, vin og underholdning.

Oddvar Brå avduker skulptur – hyllest til skikvinner
Under åpningsfesten ble skulpturen Ski Queen, laget av israelske Zadok Ben-David, avduket av Oddvar Brå. Skulpturen fremhever kvinnelige skihelter, og ble lagd på oppdrag fra Christian Ringnes for å hylle kvinner i skiidretten. Inne i restauranten hylles 13 norske Skidronninger tatt av Morten Krogvold. De fotograferte er Berit Aunli, Tora Berger, Marit Bjørgen, Stine Lise Bratsberg, Anette Bøe, Andrine Flemmen, Therese Johaug, Stine Brun Kjeldaas, Ragnhild Myklebust, Liv Grete Poiree, Anette Sagen, Bente Skari og Kari Traa.

Det var Ringnes’ oldefar som var med på å tilrettelegge for økt bruk og tilgjengelighet av naturområdene i Holmenkollen på slutten av 1800-tallet.

Holmenkollen Restaurant
Holmenkollen Restaurant sto ferdig til å ta imot gjester i 1892 og gikk under navnet Holmenkollen Sportsstue, på folkemunne kalt ”sporten”. Restauranten ble oppført av dr. I. C. Holm og ble tegnet i dragestil av Holm Hansen Munthe. Senere ble restauranten ombygd og modernisert en rekke ganger. Restauranten lå like nedenfor Holmenkollen leir under krigen som var rekvirert av tyskerne, og det ble oppført en mannskapsbrakke like ved. Den ble solgt i januar 1947.

Eiendomsspar kjøpte restauranten i januar 2000. I 2004 startet jobben med å sette restauranten tilbake i sitt opprinnelige utseende. Det tok seks år å sette restauranten i stand og det ble investert mer enn 15 millioner kroner i prosjektet. Restauranten fikk en total overhaling innvendig og fremstod i ny prakt med en stor helårs utendørs terrasse. Terrassen er designet og inspirert av alpelandsbyene i Sør-Europa. Den er 15 meter lang, og det er plass til 250 gjester. Ringnes mener restaurantens Afterski kan bli en av Norges beste, med tanke på at den ligger nær Holmenkollen, lett tilgjengelig med trikk, og har en av Oslo bys mest spektakulære utsikt – og gjør at restauranten regnes som en av byens beste utsiktsrestauranter. Holmenkollen Restaurant.

Zadok Ben-David 1

Zadok Ben-David

Født 1949 og er en israelsk kunstner som jobber i London. Han ble født i Jemen, og familien hans immigrerte til Israel da han var spedbarn. Han studerte ved Bezalel Academy of Art and Design fra 1971 til 1973. Han fortsatte studiene ved University of Reading og Saint Martin’s School of Art, hvor han studerte skulptur og senere underviste, fra 1977 til 1982.

I 1988 representerte Ben-David landet sitt Israel på Venezia-biennalen. Arbeidene hans er utstilt i berømte nasjonale museer og kunstgallerier over hele Europa, Australia, Amerika, Sentral-Asia og Midtøsten.

Ben-David har mottatt mange priser, inkludert Grande Biennial Prémio på XIV Biennale Internacional de Arte de Vila Nova de Cerceira i Portugal i 2007, og Tele Aviv Museum-prisen for skulptur 2005. I 2008 fikk han i oppdrag å lage en skulptur for OL i Beijing. 

Du kan lese mer om hans verk:
 Zadok Ben-David

Se beliggenhet