
Politihesten Tor av Kirsten Kokkin
En historisk arv
Christiania Ridende Politi, forløperen til dagens Politiets Rytterkorps, ble opprettet 1. januar 1893. Rytterkorpset har siden vært en sentral del av politiets arbeid i Oslo, både som en patruljerende enhet og som en brobygger mellom politiet og publikum. I 2009 ble historien og betydningen av politihestene hedret med en bronsestatue av politihesten Tor. Statuen står ved ridehuset på Akershus festning, hvor korpset har sitt hovedkvarter.
I den danske hovedstaden København bestemte de seg for å legge ned sitt Rytterkorps allerede i 1973, men ombestemte seg på et tidspunkt og fikk da låne to hester fra Oslopolitiets korps.
Bronsestatuen av Tor
Tor, en vallak som ble gitt som gave til politiet av Christian Ringnes gjennom Eiendomsspar AS i 2008, står som et monument over politihestenes viktige rolle. Statuen symboliserer styrke, ro og en evne til å skape tillit, egenskaper som er essensielle i politihestenes arbeid. Kunstneren Kirsten Kokkin har skapt et verk som hyller både Tor og rytterkorpsets historiske betydning.
En truet tradisjon
Til tross for politihestenes popularitet har de vært truet av budsjettkutt. På 1970-tallet førte lignende nedskjæringer til at politihestene i København ble avviklet. Også i Oslo har det vært flere diskusjoner om rytterkorpsets fremtid. For å sikre politihestenes eksistens ble støttegruppen Politihestens Venner (PHV) opprettet. Med sine 800 medlemmer arbeider gruppen for å fremme hestenes rolle i dagens politiarbeid.
En del av byens identitet
Oslos politihester er mer enn bare patruljerende enheter. De er et symbol på byens historie og kultur, en del av bybildet og en brobygger mellom politi og befolkning. Enten de leder barnetoget på 17. mai, patruljerer i travle gater eller skaper ro i utfordrende situasjoner, er politihestene en unik del av norsk politiarbeid.
Statuen av Tor er en påminnelse om viktigheten av å bevare denne tradisjonen, og hvordan hester som Tor gir Oslo en mykere, vennligere og tryggere profil.
Politihesten Tor trivdes ikke i byen
Han fant seg ikke helt til rette i Oslos gater. Han var trygg og fin i trafikken, og uredd bråk og støy, men han trivdes ikke med å bo midt i byen. Han gikk ned i vekt og var ulykkelig. Etter ett år i Det ridende Politi bestemte politirytterne seg for å omplassere Tor. Hans nye hjem ble i 2015 på Starum, Toten, hvor han fant igjen trivselen i landlige omgivelser.

Kirsten Kokkin
Født 23. august 1951 og er en norsk billedhogger som arbeider i en figurativ, realistisk stil. Hun er særlig kjent for sine kvinneskulpturer i bronse samt offentlige monumenter i Norge og USA der hun har portrettert kongelige og kjente personer. Blant annet står to av hennes bronsestatuer i Slottsparken i Oslo: dronning Sonja i turutstyr (2017) og kronprinsesse Märtha (2007). Kokkin har også undervist i figurativ skulptur ved Kunsthøgskolen i Oslo.
Hun er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (1968–1972), Statens kunstakademi (1972–1974) og ved Kungliga konsthögskolan i Stockholm (1975–1978).
Ønsker du å lese mer om kunstneren, besøk gjerne hjemmesiden: Kirsten Kokkin | Kunstnerforbundet