Søk
Close this search box.

Oksehodet

Oksehodet er laget av Elena Engelsen og ble avduket 3. juni 2005, samme dag som Fru Fortuna. Det var ordføreren, Per Ditlev-Simonsen som dro av «sløret», og forsamlingen lot seg begeistre. Og selv om det gode sommerværet i juni glimret med sitt fravær, var det en upåklagelig stemning på Europarådets plass denne fredag ettermiddag.

Elena Engelsen har arbeidet som kunster i over 30 år. Hennes forkjærlighet til dyr har gjort at hun bare lager animalistiske statuer.

«Guden Zevs omdannet seg til okse for å erobre den fønikiske prinsessen EUROPA»

Oksehodet har også sine røtter i Romerriket. Ifølge gresk mytologi var guden Zevs veldig glad i vakre damer, men han hadde en kone, Hera, som ikke tillot utroskap. Han måtte derfor forvandle seg til noe annet, en okse, for ikke å bli gjenkjent. En dag ser guden Zevs den vakre fønikiske prinsessen Europa på stranden på Kreta. Han blir så betatt av henne at han forvandler seg til oksen og bortfører henne ut i bølgene…

Prinsessen ga navnet sitt til vår verdensdel og nå har hun fått en egen plass i Oslo også. Men akkurat den oksen som Zevs forkledte seg som, steg opp til himmelen og ble til det kjente stjernebildet Tyren.

Elena Engelsen

Elena Engelsen

Født 6. september 1952 på Kapp i Østre Toten og er en norsk billedhugger. Hennes spesialitet er eksotiske dyr. Elena Engelsen er datter av treskjæreren Henning Engelsen og ble utdannet ved SHKS 1969–71 og ved praksis i steinhoggeri i Amsterdam 1974–1979. Hun debuterte på Høstutstillingen i 1977, og med separatutstilling på Galleri Tanum i 1978. Blant Engelsens mest kjente verker er Tigeren ved Oslo Sentralbanestasjon.

Du kan lese mer om hennes verk: Elena Engelsen.

Se beliggenhet