Søk
Close this search box.

Keplerstjernen

I forbindelse med tusenårsskiftet ble det inngått et samarbeid med Vebjørn Sand om å lage Millenniumstjernen, eller Keplerstjernen, som «svevde» fra Oslo til Gardermoen Park nyttårsaften 1999/2000. Det var under Vebjørn Sands forrige prosjekt, Trollslottet – et isslott på Frognerseteren – han fikk stjerneideen. Han stod og så på Trollslottet – plutselig forestilte han seg at isslottet svevde som en stjerne. Han har alltid vært fascinert av geometriske figurer siden hans far var mattelærer og vokste opp med Platons fem legemer som er nøkkelformer for å forstå micro- og makrokosmos.

Etter en telefonsamtale med Christian Ringnes som ønsket å skape et landemerke i Gardermoen Park, fortalte Sand om hans idé til Ringnes – om den svevende stjernen – det å lage et symbol og en visjon som skulle trekke trådene tilbake i kultur- og åndshistorien – og fremover til teknikk og estetikk. Så 15. juni ble byggestart for Norges største skulptur, Keplerstjernen.

Eiendomsspar solgte Gardermoen Park til Olav Thon i 2001, og i forbindelse med handelen lurte Olav Thon om det fulgte Ibux med på grunn av den store strømregningen.

Den 45 meters høye stjernen fikk sin permanente plass ved Oslo Lufthavn (Gardermoen). Stjernen ble en heder til Leger uten grenser, vinner av Nobels Fredspris i 1999, derav også navnet Fredsstjernen.

Keplerstjernen har også vært lyst opp i ulike farger i forbindelse med forskjellige markeringer, som da den lyste rosa i solidaritet med brystkreftaksjonen Rosa sløyfe. Selve stjernen er basert på en utforming av Johannes Kepler og er en videreutvikling av ikosaederet, som er ett av fem platonske legemer.

Stjernen består av 102 stålrør og 13 stålkuler som er skrudd sammen ved hjelp av forborede gjengehull i kulene og bolter i hver stavende. Stjernespissene er sveist sammen. På stålskjelettet er det på de 20 stjernearmene montert krakelerte glassplater. Stjernens diameter er 15 meter.

Den er boltet til en betongsokkel bestående av tre trekantede 30 meters høye etterspente betongsøyler. Det kraftige lyset på 20 000 kw gjør at stjernen er synlig flere kilometer unna i mørket. Dette spektakulære kunstverket skinner høyt over trærne på Gardermoen Park – du ser den på vei til flyplassen  stjernen står og lyser til alle som kommer til eller reiser fra Norge. Keplerstjernen ble finansiert i samarbeid mellom Møllergruppen og Eiendomsspar.

Vebjørn Sand 1

Vebjørn August Sand

Født 11. mars 1966. Vebjørn A. Sand er en av våre mest folkekjære kunstnere og fremste figurative maler, men også grafiker og prosjektskaper. Han er utdannet ved Statens kunstakademi i Oslo, kunstakademiet i Praha og The Art Students League of New York. I Norge er Sand blant annet kjent for sine utendørs-prosjekter; Trollslottet (Frognerseteren 1998), Leonardo da Vinci broen (Ås kommune), Keplerstjernen (Gardermoen Park) og Roseslottet (Holmenkollåsen). Vebjørn Sand har de siste årene vært aktuelt med to maleserier fra andre verdenskrig; “Individets Valg” og “Gurenica – et vendepunkt”.

Du kan lese mer om hans verk: Vebjørn Sand

Se beliggenhet