Fontene «blomsterbukett»
Fontenen rett utenfor inngangen til Radiumhospitalet har egentlig ikke noe navn, men minnet om en «blomsterbukett», og det passet jo godt sa Nesjar. Han brukte noen ganger aluminium, stål og lagde åpne fontenekonstruksjoner, for å få størst mulig lysgjennomgang. Fontenene hans ble da enda mer spennende når de fryste. Fontenene gir da et lysspill, som glitrer i hele regnbuespekteret.
Nesjar var opptatt av frostdannelse. Naturens vidunderlige isformasjoner. Det vakre som skjer om vinteren, der sjøen er vasket, formet og slipt steinen gjennom millioner av år. Naturens egne abstraksjoner, nedfelt i frosne tegninger på holmer og skjær. Hans største inspirasjonskilde var Vestfoldkysten.
I 2000 donerte Eiendomsspar fontenen til Radiumhospitalet. Fontenen som utnytter vannspeilet i sommerhalvåret og isens mer stabile formverden vinterstid.
Nesjar fikk ideen til å lage helårsfontener under samarbeidet med Pablo Picasso i Roma. Han tenkte at både Barcelona og Roma har mange fontener. Fontenene i Roma er skulptur, tilsatt vann. Vakre kvinner som bader eller holder en fisk. Og så kommer det vann enten ut av hennes munn eller fiskens. Det finnes også barokkfontener hvor det kommer vann ut av brystene på damene… I Barcelona derimot, er det vannet og formen vannstrålen får, og ikke selve skulpturen, som er viktig. Dette inspirerte Nesjar til å la vannet bli en integrert del av helheten.
Han ønsket å feire vinteren for alle snakket om å feire sommeren. Han syntes vinteren var utrolig vakker med isskulpturer overalt. Vinteren var blå og av alle fargene han likte best var blått.
Helårsfontene til Radiumhospitalet
30. august 2000 donerte Eiendomsspar fontenen til Radiumhospitalet. En helårsfontene med lys, der vannet sprudler om sommeren og bygger seg opp med is og snø til skulpturelle former om vinteren. Fontenen, som er plassert i rotunden ved hovedinngangen, føyer seg naturlig inn i hospitalets lange tradisjon med å bruke kunst som trivselsskapende elementer for både pasienter, besøkende og ansatte. Gjennom fontenes sprudlende kaskader og isformasjoner gjenspeiles de ulike årstider. Slik kan pasienter og andre nå følge årets gang i Carl Nesjars kunstverk.
Det var pasienten Trine Undrum (21) fra Tønsberg som fikk æren av å forta avdukingen av kunstverket. Avdukingen skjedde i nærvær av blant annet kunstneren Carl Nesjar som fortalte om filosofien bak kunstverket, og kunstneriske innslag fra Stabekk skole smågardister og Radiumhospitalets kor.
Kunstsykehuset (2000)
De siste 15–20 årene har Det Norske Radiumshospitalet (DNR) bygget opp en kunstsamling som gjør at det ofte og med rette omtales som «Det Norske Kunstsykehus». Pasientene selv kan velge hvilken kunst de ønsker å ha på veggene på rommet sitt mens de er inne til behandling.
Til høyre for sykehusets hovedinngang er det satt av plass til en skulpturpark med mulighet for skiftende utstillinger i sommerhalvåret. Rett innenfor inngangsdøren møter de besøkende kunstverk av både Jakob Weidemann – allerede en legende i norsk kulturliv – og av hans elev Jan Vincents Johannessen, som også er direktør ved Radiumhospitalet.
Positiv atmosfære
Mange kjente norske kunstnere er representert på DNR, blant annet Carl Nesjar, Nils Aas, Inger Sitter, Olav Mosebekk, Frans Widerberg og Thorstein Rittun. Radiumhospitalet har også bygget opp et rikholdig artotek – en verdifull kunstverksamling.
Mange av pasientene har mye «fritid». En behandling tar kanskje bare minutter. Timene og dagene mellom behandlingene kan føles lange og tunge. All erfaring viser at pasienter ofte tåler den tøffe behandlingen bedre når de er trygge og positive, God kunst bidrar til en god og positiv atmosfære. I kunstverk kan vi finne glede og ro eller inspirasjon til å la tankene og følelsene vandre. Avspenning og avkobling – to viktige elementer i all sykdomsbehandling. Trivselanlegget ved Radiumhospitalet er et kunstkapittel for seg. Der har Jakob Weidemann og Carl Nesjar gått sammen om utsmykkingen og gjort badeanlegget til et enestående kunstanlegg.
Nye kunstnere
Nye kunstnere utfordrer i dag klassikerne med personlige og særegne uttrykksformer. Blant disse er glasskunstnere Kai Hoffstad og Camilla Prytz med sine fargestrålende fat i friske, klare og sterke farger. Disse lyser i dag opp en hel korridor i røntgenavdelingen på sykehuset og bidrar til å skape en lys og trivelig stemning både blant pasienter, pårørende og ansatte.
Carl Nesjar
Født Carl Carlsen, 6. juli 1920–23. mai 2015. Han var en norsk maler, grafiker og billedhugger.
Nesjar utdannet seg ved Pratt institutei New York City i perioden 1935–38, ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og ved Kunstakademiet. Hans mest offentlige arbeid er betongrelieffet på Høyblokka og Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo, som han laget i samarbeid med Pablo Picasso i perioden
1956–71. De to kunstnerne samarbeidet om en rekke utsmykninger i naturbetong, blant annet i Barcelona, Saint Hilaire, Marseille, Stockholm og Chicago.
Carl Nesjar ble i 2011 utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden «for hans omfattende kunstneriske virke». Han var også ridder av den franske Ordenen for kunst og litteratur.
Du kan lese mer om hans verk: Carl Nesjar.