
Cecilie av Håkon Anton Fagerås
Den fremste figurative billedhuggeren Håkon Anton Fagerås står bak den første statuen som hedrer kvinner med uhelbredelig brystkreft. Denne betydningsfulle bronsestatuen, kalt «Cecilie», har funnet sin plass i Spikersuppa i Oslo sentrum, rett ved Karl Johan.
Skulpturen ble først avduket på Eidsvoll plass foran Stortinget den 20. juni 2022, og i dag er den en integrert del av den travle hverdagen i en av Oslos mest besøkte gater.
«Cecilie» er ikke bare et symbol for alle kvinner som kjemper mot brystkreft, men også en hyllest til Cecilie Flatval, en dedikert trebarnsmor som selv opplevde den tunge byrden av metastatisk brystkreft.
«Cecilie» gir et kraftfullt symbol på oppmerksomhet, omsorg og kunnskap om kvinner som står overfor uhelbredelig brystkreft. Den representerer et viktig skritt mot å gi disse kvinnene en synlig plass i samfunnet, uten å bli oversett av det ofte dominerende fokuset på overlevelse.
Brystkreft er en alvorlig trussel mot kvinners helse, og årlig diagnostiseres 52 000 kvinner i Norge med sykdommen. Selv om flertallet responderer positivt på behandling, er det trist å konstatere at 600 kvinner årlig mister kampen mot uhelbredelig kreft.
«Cecilie» er ikke bare et symbol for alle kvinner som kjemper mot brystkreft, men også en hyllest til Cecilie Flatval, en dedikert trebarnsmor som selv opplevde den tunge byrden av metastatisk brystkreft. Cecilie Flatval, som fikk diagnosen i en alder av 42 år, forlot oss våren 2023. Hun fikk likevel oppleve både statuen, en tilhørende film og en bok som nå utgjør hennes ettermæle.
Eiendomsspar har gitt statuen som gave til Brystkreftforeningen som en del av sitt samarbeid med Norsk Billedhuggerforening. Dette minnesmerket er ikke bare en fysisk representasjon, men en dyptfølt manifestasjon av støtte, bevissthet og håp for alle kvinner berørt av denne formen for kreft. Ytterligere informasjon om denne symbolske statuen finnes på brystkreftstatue.no.

Håkon Anton Fagerås
Født 17. juli 1975 og er en av våre fremste figurative billedhuggere. Han er en av få samtidskunstnere som arbeider i marmor. Fagerås har skapt en rekke portretter og monumenter av kjente og historiske skikkelser. Motivene ellers er hentet fra samtiden og hverdagen. Håkon Anton Fagerås er født i Drøbak og oppvokst i Bø i Telemark. Han gikk i lære hos kunstmaleren Jan Valentin Sæther fra 1995 til 1996, og er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (1996–1997) og Statens kunstakademi (1997–2001).